9. feb, 2019

Rulle eller skallmarkering?

Många undrar säkert varför jag kör in Bark på rullmarkering i söket. Min första hund som jag träna upp i sök så var Tim och då hade vi stora planer inom räddningen. Jag funderade väldigt mycket vilken markering jag ville ha och som jag tyckte var bäst inom räddningen. 

Jag tänkte att ett barn eller en hund rädd människa skulle bli väldigt rädd om en stor hund kommer typ 1-2 meter ifrån och skäller i ett tills föraren kommer. Jag skulle iallafall bli rädd om jag inte förstod att hjälpen var på väg. Det är inte alla som vet att en hund med ett rött skynke på sig betyder räddnings hund. 

I Finland på den tiden så var rullmarkeringen inte så populär och många domare kallade oss för "leksakshundar ".

Även fast Tim var social och hade ett bra skall så valde jag rullmarkering.  Han älskade apportering så det var lätt att lära in rullen.

Sen blev jag otroligt fast i rullmarkering. En härlig känsla när man ser när hunden kommer in med rullen i mun och känslan när hunden visar tillbaka till figuranten är en otrolig upplevelse. Kan bara säga att många tårar av stolthet har det blivit,både i räddningen och i brukset.

Glömmer aldrig ett FM sök med Tim som han gick som en klocka och när vi hittade den sista figgen och vi skulle få bedömningen så lipade jag som en gris och domaren bara öste ur sig komplimanger hur fint det var och det var den bästa sök hunden som hon hade sätt. Då var jag stolt! 

Nå,det finns "dåliga" sidor i rullmarkering oxå . :) 

Efter Tim så körde jag upp min första BC ( Mel) ,även där hade vi rulle.

Men när Isak kom så blev jag sugen på att prova skallmarkering. 

Det gick jätte bra men... Jag kände mig alltid så "naken" när jag tävlade i skogen. Ingen lina med och känslan var inte desamma som med rulle.

Visst är det häftigt att höra ens hund markera men jag saknade något,svårt att förklara känslan.

Men jag tycker själv att det inte är så roligt att sitta som figurant till skallhundar,det tar ont i öronen och saliv över allt ( speciellt om dom är som Isak ) . Även om jag inte tycker om det så klart  gör jag mitt bästa åt mina vänner som har skallhundar ! :) 

.

Sen tycker jag oxå att i tävling så drömmer man väldigt orättvist mellan skall och rulle.

En skall hund får inte vara för nära en figge när den markerar och den får inte ha något uppehåll i sin markering,fast det står i regelboken att markeringen ska vara vägledande. 

Om en rullhund rör vid en figge innan den tar sin rulle så får du inget av drag och nästan inget avdrag på påviset om hunden gör det den ska göra.

Kärleken till rullmarkeringen var för stor så Zapp fick äran att bli en rullhund. :) 

Han är ju bara så jäkla söt när han kommer med rullen och kastar sig in till sidan och har bara fokus ut igen till figgen .

Det är bara en så härlig känsla att få följa efter i linan och se hur duktig han är att hitta tillbaka.

Så nu med Bark... Han är social med ett bra skall men gillar oxå att hämta in saker åt mig med ett bra grepp . Så här fick jag äran att få välja och jag bestämde mig för rullmarkeringen efter förra veckan när jag testade han för första gången med att hämta en rulle från figuranten ,så fint han gjorde det ! :)